Ungdomsbrandkårer och -tävlingar Youth fire brigade

CTIF:s kommission för ”Ungdomsbrandkårer” (engelskt namn ”Youth fire brigade”).

I kommissionen ”Ungdomsbrandkårer” deltar ingen från svensk sida ännu men däremot deltar Sverige ofta med ett lag vid de stora internationella CTIF-tävlingarna för ungdomar. Tävlingarna hålls vartannat år.

Dagbok från tävlingsdeltagande

Läs mer om att tävla vid de stora internationella CTIF-tävlingarna för ungdomar genom att läsa dagboksanteckningar från de svenska deltagarna själva. Dagboken finns att ladda ned här under.

CTIF har givit mig ett speciellt minne för livet och nya vänner, utvecklat mina språkkunskaper! Jag är glad att jag fick var med och tävla…
Tack vare CTIF vågar jag prata lite mer och bli säkrare som person… Jag tycker även att CTIF har varit så fruktansvärt roligt att jag aldrig kommer glömma det…

 

Historik över tävlingsdeltagande

Här ges lite historik från svenskt deltagande i CTIF-tävlingarna för ungdomar.

1977 genomfördes den första internationella CTIF-tävlingen för ungdomar i Ettelbruck Luxemburg. Det var dock 1979 som Sverige deltog för första gången, då i Perchtoldsdorf i Österike, representerade av juniorbrandkåren Malmö. Laget deltog därefter även i tävlingarna 1981 (Böblingen, Tyskland), 1983 (Veldhoven, Nederländerna), 1985 (Vöcklabruck, Österike), 1987 (Havlíčkův Brod, idag Tjeckien) och 1989 (Warszawa, Polen).

Förbundet Sveriges ungdomsbrandkårer (bildadat 1990) skickade 1991 två lag till Villmanstrand i Finland. Ungdomsbrandkåren har sedan dess deltagit vid flertalet tävlingar.

Ungdomsbrandkåren i Laholm har deltagit vid tävlingarna sedan 1999 och de senaste åren med ett eget lag. Vid de senaste ungdomstävlingarna (staden Opole i Polen 2015) representerades Sverige av två lag där deltagarna kom från Laholm och Svedala.

Sverige ansvarade 2007 för tävlingarnas genomförande vid räddningsskolan i Revinge. Vid detta tillfälle deltog 24 nationer, bland annat ett lag från Australien.

Svenska CTIF:s deltagare

  • Detlef Teske

  • Kjell Dyberg-Ek